Marko Enberg — Kipeätkin aiheet pitää uskaltaa nostaa esiin

Porvoolaisilla uutisilla on eniten vaikutusta omaan arkeemme.

Porvoolaisissa kouluissa tapahtuva koulukiusaaminen, sekä lasten ja nuorten pahoinvointi ovat olleet syksyn isoja puheenaiheita sanomalehti Uusimaan sivuilla. Uutisoinnin myötä moni kiusaamista ehkäisevä toimenpide on onneksi lähtenyt käyntiin. 

Syksy on osoittanut, miten suuri merkitys luotettavalla paikallisella uutislehdellä on. Meillä on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävämme. Me osaltamme rakennamme, kehitämme ja parannamme asuinympäristöämme, kun pidämme yllä keskusteluja Porvoota koskevissa asioissa. Myös kipeitä asioita pitää uskaltaa nostaa esiin. 

Meistä kukaan ei olisi halunnut lukea uutista, missä kerrotaan porvoolaisen koululaisen joutumisesta hakkaamisen ja kuristamisen kohteeksi koulumatkallaan. Lapsen äiti oli puhunut tapahtuneesta usean eri tahon kanssa, mutta ne eivät olleet johtaneet hänen kertomansa mukaan mihinkään. Niinpä hän lähestyi Uusimaan toimitusta. 

Toimittajamme ovat journalismin ammattilaisia, jotka työksensä tekevät uutisia ja muuta kiinnostavaa paikallista sisältöä. Uutiset pitää kertoa niin kuin ne ovat, mutta uutisilla ei saa mässäillä. Me mietimme toimituksessa tarkasti, mikä tieto on relevanttia ja tarkistamme faktoja. Myös uutisen lähteen pitää kokea luottamusta meitä kohtaan. 

Rohkean äidin haastattelu sai Porvoossa aikaan suuria. Heidän oman kiusaamistapauksensa selvittely lähti välittömästi käyntiin monella eri tasolla. Lisäksi kiusaamiseen liittyvät ongelmat nostettiin useammassakin tilaisuudessa pöydälle. Selvisi, että porvoolaisissa kouluissa tapahtuu noin 120 kiusaamistilannetta vuodessa. 

Porvoon poliisilaitoksella on käynnistymässä oma Ankkuri-projekti nuorten ja heidän vanhempiensa auttamiseksi. Nuorisopalvelut sai lisärahaa, jolla se voi palkata kaksi työntekijää nuorisotyön ja koulujen väliseen yhteistyöhön kevääksi ja Etsivä nuorisotyö sai palkka-avustusta kahden työntekijän palkkaamiseksi vuodeksi. Kaupunginhallitus päätti 2-3 koulunkäynnin avustajan tehtävän muuttamisesta koulucoachin tai sovittelijan tehtäviksi. Liekö sattumaa, että päätös tuli nyt, kun siitä oli tehty ensimmäinen valtuustoaloite jo vuonna 2016? 

Aiheesta on siis kirjoitettu Uusimaassa paljon vielä tuon äidin haastattelun jälkeenkin. Olemme saaneet myös uusia yhteydenottoja vanhemmilta. Koen sen luottamuksen osoituksena meitä kohtaan. 

Uusimaa on Porvoon alueen vanhimpia yrityksiä ja brändejä (perustettu 1894). Meillä on siis lehden tekemisestä pitkät perinteet, mutta ennen kaikkea meillä on halu tehdä asuinympäristöstämme meille parempi paikka asua ja elää nyt ja tulevaisuudessa. 

Haluamme jatkossakin olla osana ihmisten arkea ja juhlaa. Se tarkoittaa elämään kuuluvia iloisia ja positiivisia asioita, mutta tarvittaessa pitää olla rohkeutta nostaa esiin myös ikäviä asioita. 

Näin asiat voivat kehittyä parempaan suuntaan.
 

Marko Enberg
Uusimaan päätoimittaja

- - - -

Tutustu myös: 

Läpi lukuvuoden 2020-2021 nostamme Porvoon vanhempainyhdistyksenä esiin näkökulmia lasten ja nuorten, kodin ja koulun yhteistyöstä. Siitä, miten tärkeää on erityisesti näinä aikoina tehdä parhaamme lasten puolesta — meistä kunkin tahollaan. Miten tärkeä on lapsen arvo itsessään. Miten merkityksellisiä ovat sitoutuneet ja välittävät vanhemmat ja laajasti katsovat vanhempaintoimijat, osaavat opettajat ja koulun muu henkilökunta, lapsen silmin asioita katsovat päättäjät — moninainen ymmärrys lapsen parhaasta. 

Näkökulmia -kirjoitussarjassa nostetaan esiin erilaisia näkökulmia oppilashuollosta opettajuuteen sekä kodin ja vanhemman arjesta johtamiseen. Katsomme asioita ekaluokkalaisen ja lukiolaisen silmin, paikallisten osaajien ja valtakunnantason vaikuttajien. Suomen- ja ruotsinkielisissä perheissä ja oppilaitoksissa.

Kodin ja koulun yhteistyön merkitystä painotetaan vahvasti koulutuspolitiikassa, koulutusta koskevassa lainsäädännössä ja koulujen opetussuunnitelmissa. Se konkretisoituu lopulta aina yksittäisen lapsen kohdalla. Tulevaisuuden aikuisen.